Tweekrings batterijontvanger
Batterijversie van de eerste Philips radio, gemaakt bij N.S.F. in Hilversum. Het technisch ontwerp is van ir. J.J. Numans; het is de eerste radio die is uitgerust met een pentode.
De vormgeving van de radio is, net als die van de wisselstroomontvanger 2514, van ir. Louis Kalff, die ook de schaalluidspreker had ontworpen. De stijl is die van de "Nieuwe Zakelijkheid". Deze moderne stijl was niet ieders smaak. Speciaal voor deze radio (en voor model 2501) werden radiokastjes gemaakt. Hierin konden zowel de radio als het plaatspanningapparaat en de accu, geheel aan het oog onttrokken, worden ondergebracht. Een kastje van de firma A. Brandsteder te Amsterdam is hier te zien.
In de linker zijkant zijn de volumeknop en de primaire afstemknop aangebracht. Ook de aarde- en antennebussen zitten aan deze zijde. Rechts zitten de secondaire afstemming, de terugkoppeling en de luidsprekerbus. Tussen de beide afstemschalen zit de golflengteschakelaar met de genummerde bereiken 1: 1000-2000 meter, 2: 300-600 meter en 3: 200-400 meter. In de stand "0" is de radio uitgeschakeld. Inwendig is nog een aansluitmogelijkheid voor een grammofoon.
De voeding wordt verzorgd door een 4 volt accu, een anodebatterij of het plaatstroomapparaat 372 en een in het toestel geplaatste 18 volt batterij voor de negatieve roosterspanning. In de eerste toestellen was dit een aparte metalen behuizing (hulpapparaat 2505), waarin een viertal platte 4,5 volt zaklantaarnbatterijen paste. Later kwamen speciale batterijen op de markt.
Gegevens Buizen  

Schema

 
Serienummer: 43975
Afmetingen (bhd): 31 19 13 cm
Bouwjaar: 1927
Aangeschaft in: 2013
Klik op een buis voor meer informatie

Klik op het pdf-logo om te openen

Wat werd er in 1927 uitgezonden?

 

Luister naar "Then I'll be Happy" gezongen door Josephine Baker met de Leon Jacobs Band, Leon Jacobs (t), Henri Durand (b), Sacha Grauman (d), Marcel Raskin (p), Ren Lovinfosse (tb), Oscar Thisse (as), N. Napolitano (cl), opgenomen in Luik in januari 1927

Het chassis, gezien van een aantal kanten
Affiche van Cornelis van Leeuwen uit 1927. De affiche suggereert dat de radio bedoeld is voor landelijke gebieden, die nog niet op het stroomnet zijn aangesloten. Advertentie in NRC, 1 november 1927

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 oktober 2020