Home
Radio's
 Van der Heem & Bloemsma
    IV
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Vierlamps rechtuitontvanger voor batterijvoeding
Gemaakt door Van der Heem & Bloemsma in Den Haag. Art Deco ("Haagse Stijl") eikenhouten kast, met details in coromandelhout, gemaakt door de firma H.P. Mutters & Zn, Den Haag. Buizen: A425, A409, B406, B403. Het voorste deel van de afstemknop ontbrak maar werd gevonden in een knoppendoos van Kees Koren. Een paar kleine beschadigingen aan de kast werden gerestaureerd door meubelrestaurateur Ruben Spelbos in Utrecht.
Gegevens over de vorige eigenaar
De radio werd - waarschijnlijk in 1929 - gekocht door Bart Theodoor (Theo) Abels, die leefde van 1886 tot 1979. Hij was scheepswerktuigbouwkundige en werkte vanaf ±1910 als zodanig voor de Nederlandse marine in het voormalige Nederlands-Indië. Na het ontvangen van zijn Indië-pensioen bleef hij werken. Hij verhuisde in de jaren dertig met zijn gezin naar Malabar waar hij aan een theeplantage leiding gaf en het beheer voerde over de elektriciteitscentrale van Malabar en Bandung. De radio zelf bleef al die tijd in Den Haag. Na Abels' dood in 1979, stond de radio jaren lang op een aantal zolders, tot hij begin 2007 - exact 80 jaar na fabricage - werd verkocht.
Gegevens over de kast en de maker

H.P. Mutters & Zn, voluit "De Koninklijke Nederlandse Meubelfabriek H.P. Mutters & Zn", ontstond in 1795. Herman Pieter Mutters bouwde in zijn werkplaats kabinetten naar de mode van zijn tijd (Louis XVI en Empire stijl). De werkplaats bevond zich toen in de Molenstraat, vlakbij de Koningspoort. Deze Mutters trouwde met een familielid van Vincent van Gogh, Sara Johanna van Gogh. Één van die kinderen, die ook Herman Pieter heette, nam de zaak over. Diens zoon, eveneens Herman Pieter genaamd, volgde hem daarna op. Deze derde H.P. Mutters had gestudeerd in Frankrijk en was na terugkeer bevriend geraakt met Koning Willem III. De fabriek verzorgde dan ook het interieur van de koninklijke wachtkamer van station Hollands Spoor en enkele paleizen. Onder Herman Pieter IV werden grote passagiersschepen en vliegtuigen van de KLM voorzien van een fraai interieur. Dat gebeurde o.a met het ss "Amsterdam" en het ss "Rotterdam" van de Holland Amerika Lijn. Mutters verzorgde tevens de betimmering en inrichting van 24 luxe hutten van het stoomschip "Titanic". Bovendien leverde Mutters de meubels voor de veranda, de "palm-court" (gezelschapszaal), de rooksalon en het "private-deck". Ook de zusterschepen van de Titanic, Olympic en Gigantic, werden door Mutters ingericht. Vanaf 1900 vervaardigde Mutters "moderne" meubelen, ontworpen door kunstenaars en architecten als Lion Cachet en Hendrik Berlage. In de jaren zestig verlegde de firma Mutters de aandacht naar luxe woninginrichtingprojecten. In 1970 werd de Haagse meubelfabriek door de firma De Klerk Binnenbouw overgenomen.
Gegevens Buizen  
Serienummer: 2078
Afmetingen (h×b×d): 32 × 58 × 32 cm
Bouwjaar: 1926
Aangeschaft in: 2007
Voltages: 4V/60V/120V/-4,5V
   

Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd in 1926 uitgezonden?

 

Luister naar "Ukulele Baby" door Jack Hylton en zijn Orkest met zang van Jack Hylton en Chappie D'Amato, opgenomen op 25 februari 1926

Bovenaanzicht
Zichtbaar zijn de beide spoelen: 300-800 m en 800-2300 m, de vier buizen, met voor elke buis een reostaat, de K/L schakelaar en de diverse aansluitpunten. In de rand van elke buishouder zit een meetpunt, waarop de gloeistroom kan worden gemeten. Een latere versie van deze radio (vanaf februari/maart 1927) werd uitgerust met twee extra knoppen die gebruikt werden voor het schakelen tussen lange en korte golf. Bij dat model zijn de bovenop geplaatste spoelen vervangen door inwendige mandspoelen.
Het binnenwerk van de radio

Linksboven een een Sterling push/pull schakelaar, daarnaast de groene Sterling variometer. Onder de push/pull schakelaar een spoelhouder voor één van de twee spoelen en daaronder een capaciteitsarme Utility golflengteschakelaar. In het midden vier Duitse Hegra reostaten, onderin rechts de l.f. transformatoren, één van Erres en één van het merk Telefunken). Besprekingen van de Erres 1:3 transformator (zie afbeelding hiernaast) en De Telefunken 326 1:4 transformator stonden in 1926 in het weekblad Radio Expres. Tussen de beide variabele condensatoren (van General Radio Company), de spoelhouder voor de tweede spoel en een Dubilier condensator, in combinatie met een Loewe glasweerstand. In het midden - tussen de buizen 1 en 2 - een Lissen smoorspoel. De beide telefoonjacks zijn van Sterling. De vier buishouders zijn deels in het chassis verzonken. Het gehele chassis is gemaakt van triplex.

 
De knoppen aan de voorzijde van het apparaat, een fijnregelknop en twee knoppen zonder fijnregeling komen uit de Verenigde Staten. Ze werden gemaakt bij Kurz Kasch Company in Dayton, Ohio.
De radio werd op 30 december 1926 (door een dyslectische technicus: serienummer 2087 i.p.v. 2078) gekeurd... ...en op 3 januari 1927 in de kast ingebouwd en verzegeld. Op 3 januari 2007 werd de radio door mij gekocht, precies 80 jaar later.
Typeplaatje
Het paneeltje met het typeplaatje kan worden weggenomen, daarachter worden dan de beschrijvingen van de diverse aansluitingen zichtbaar.
Slagstempel van de maker van de kast: H.P Mutters & Fils, La Haye.
Eerste advertentie voor de H & B IV in Radio-Expres, 1 oktober 1926.
Een overzichtsopname van een deel van de Internationale Radio Tentoonstelling Amsterdam (I.R.T.A) in oktober 1926.
De heer D. Teske van Electrotechnisch Bureau D. Teske in de Douzastraat 5 in Leiden, showt hier producten van Van der Heem & Bloemsma op een verkoopstand, waarschijnlijk eind 1926.
(met dank aan de heer L.J. Gussenhoven voor het beschikbaar stellen van de foto)

De Van der Heem & Bloemsma IV op een kastje in dezelfde stijl.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019