Home
Radio's
  Gimeg
    Vierlamps Homodyne
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Vierlamps homodyne* batterijontvanger
In een eikenhouten kastje met deurtjes. De deurtjes zijn versierd met coromandelhout. Aan de bovenzijde zit een scharnierend deksel met een kliksluiting.
De knoppen van links naar rechts: reostaat voor de mengbuis met de tekst: "zwak/sterk", antenneafstemming, golflengteschakelaar met daarboven twee duw/trekschakelaars (de bovenste voor de schaalverlichting (bijzonder voor een batterijtoestel), en de onderste voor het uitschakelen van het gloeistroomcircuit van de buizen) gevolgd door de oscillatorafstemming en de terugkoppeling (eigenlijk een faseregelaar voor de oscillator). Deze bijzondere schakeling werd in commercieel vervaardigde toestellen niet vaak toegepast.
*) Een homodyne, synchrodyne, of 0-IF ontvanger, ook bekend als Direct Conversion Receiver (DCR), is gebaseerd op het principe waarbij het binnenkomende radiosignaal wordt gedemoduleerd d.m.v. synchrone detectie, aangedreven door een lokale oscilator waarvan de frequentie gelijk is aan, of zeer dicht bij de draaggolffrequentie van het bedoelde signaal ligt. Dit in tegenstelling tot de standaard superheterodyne ontvanger waar dit bereikt wordt na een eerste omzetting naar een tussenfrequentie. Vrijwel alle moderne radio's werken volgens het homodyne principe, dat door toepassing van digitale techniek nu veel beter werkt dan in de jaren '20 en '30.
Gegevens Buizen  
Serienummer: 5331
Afmetingen (hbd): 31,5 52,5 26,5 cm
Bouwjaar: 1928
Aangeschaft in: 2014
   
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1928 uitgezonden?

 

Luister naar "Vrouwtjes zijn mijn zwakke zijde", gezongen door het Duo Hofmann, opgenomen in 1928

Het gesloten kastje. De deutjes zijn versierd met coromandelhout en hebben twee zwarte houten knopjes

Een blik vanaf de bovenzijde in het toestel
De onderzijde van het chassis

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019