Superheterodyne ontvanger

In zwart bakelieten kast in Art Deco vormgeving, voorzien van verchroomde knoppen, verchroomde ornamenten voor de luidspreker en de halfronde stationsschaal. De aanwijzer wordt van achteren verlicht door een meedraaiend schaallampje. Uitgerust met zes buizen. Aan de achterzijde zitten aansluitingen voor een hoogohmige luidspreker en een grammofoon. Automatische volumeregeling, ruisonderdrukking en spiegelfrequentie onderdrukking. Het ontwerp is waarschijnlijk van Wells Coates. Hij ontwierp ook een bijpassend zwart houten tafeltje. Het ontwerp werd later herzien door Serge Chermayeff en uitgebracht als AC86.

De middenfrequentie is 110 KHz.
Het donkerbruine model paste beter in de wat donkere en traditionele inrichting van de tijd; de versie in zwart en chroom werd vooral gekocht door mensen die meer voelden voor de nieuwe architectuur die in die periode opkwam. Een goed voorbeeld daarvan is het voormalige gebouw van de Daily Express aan Fleet Street 120 in Londen (foto hieronder), dat van 1930-1932 werd gebouwd.
De façade daarvan is voorzien van grote ramen en zwarte Vitrolite panelen met verchroomde strips. Deze architectuur kenmerkte zich verder door heldere, lichte ruimtes met witte wanden en strak meubilair.
De originele prijs was £13 12s. 6d. voor het donkerbruine model, £13 13s. voor het zwart met chromen model en een extra 10s. 6d. voor een model dat geschikt was voor 25 Hz wisselstroom.  Er is ook een zeldzame ivoorwitte versie van de radio gemaakt. De batterijversie is de B85.
De radio werd in Nederland geïmporteerd door de firma Daviro, Weste Wagenstraat 74, Rotterdam. De prijs was f 195,-.
Gegevens Buizen
Serienummer: 540187
Afmetingen (b×h×d): 53 × 32 × 24 cm
Bouwjaar: 1934
Aangeschaft in: 2013
Voltage: 200 - 250 volt ~
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1934 uitgezonden?

 

Luister naar "Oceans of Time" door het orkest van Bert Ambrose, met zang van Sam Browne, opgenomen op 2 februari 1934

Achterzijde met achterwand
Achterzijde
De verlichte aanwijzer 's nachts
Chassis boven
Chassis onder

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019