Vijflamps batterijradio

Superheterodyne "radiomodulateur". In hetzelfde jaar werden ook de vierlamps RM4 en de zeslamps RM6 uitgebracht. Notehouten kast met zwart aluminium front. De originele buizenbezetting wordt in de documentatie gegeven als: R43, R15 of 6/100e, R36D of 6/100e, R50 of CL104 (of R15 of 6/100e). Een R43M bigrille is nog aanwezig.

Gegevens Buizen
Serienummer: 1319
Afmetingen (b×h×d): 38 × 34 × 30 cm
Bouwjaar: 1926
Aangeschaft in: 2006
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1926 uitgezonden?

 

Luister naar "Tea for Two" door Fredo Gardoni en zijn accordeon, begeleid door banjo, "jazzoflûte" en "trap-drummer", opgenomen in 1926

 
Binnenzijde
Hierboven het chassis in ongerestaureerde staat. Wat opvalt is de scheef geplaatste en iets buiten het chassis stekende lf-trafo (waardoor het chassis niet meer recht in de kast paste) en een scheefgeplaatste lekweerstand/condensator (onder de bovenste as). Beide onderdelen zijn niet origineel. Het bovenste onderdeel is een gecombineerde lekweerstand (2M) en condensator (200 pF), met het opschrift "Wireless". Op die plek hoort een platte zwarte condensator te zitten. De lekweerstand was verdwenen. Deze hoort boven op het chassis te zitten. Op de onderste foto is te zien dat de l.f. trafo is vervangen door een origineel exemplaar (met dank aan Piet van Schagen). Ook is een originele roostercondensator geplaatst.

Het gerestaureerde chassis
Achterzijde
Binnenzijde
De kast is gerestaureerd door meubelrestaurateur Wiego Bergsma. De kast was door krimp hier en daar wat uit model en het horizontale plankje achter het metalen front, waarin in het midden het onderste deel van de kliksluiting van het deksel hoort te zitten, ontbrak en is opnieuw gemaakt. Een originele Ducretet kliksluiting was gelukkig nog aanwezig. Voor gebruik met een raamantenne moet de linker spoel worden vervangen door een speciale kortsluitplug.
Spoelen
De spoelen Radiospire No. 48R (200/700 m) en transformateur No. 225T zaten bij deze radio. Spoel 225T (lange golf) is niet te gebruiken in combinatie met spoel 48R. De hierboven afgebeelde spoelen 70T en 48R werken beter samen.

Onderzijde
Radiozegel en serienummer

Advertentie uit een tijdschrift

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019