Eerste indruk
De kast ziet er redelijk uit; alleen de bovenkant vertoont een watervlek en een stuk ontbrekende lak. De linker voorkant heeft wat schrale plekjes.
De toonregeling en de aansluiting voor de achterwandstekker ontbreken, evenals de achterwand zelf.
Er zijn schaallampjes, maar van het verkeerde type: 6V/0,3A i.p.v. 4V/0,3A.
Een wit plastic netsnoer is rechtstreeks vastgezet aan de aan/uit schakelaar.
De aan/uit/volumeregelaar was vervangen door een nieuwer exemplaar van 500k.
De voedingstrafo is niet origineel en het bordje met de spaningskiezer ontbreekt.
De buizenset is origineel. De knoppen niet.
De dubbele elco van 2 x 8 uF is vervangen door een nieuwer exemplaar van 47 uF en een exemplaar van 16 uF dat dienst doet als secondaire elco. Voor die laatste elco is een gat in het chassis geboord.
Het celluloid venster voor de golflengteschaal is waarschijnlijk ondoorzichtig geworden en is vervangen door een kunststof vel.
De schaal zelf is op een paar plaatsen van aanduidingen met een rode viltstift voorzien.
De afstemcondensator maakt aan de lange kant (ongeveer vanaf 500 meter op de middengolf) sluiting tussen de platen.
De radio speelt met een korte antenne al zeer goed, met overdag tussen de 8 en 10 stations op de middengolf.
Restauratie/reparatie
De kast schoon en stofvrij gemaakt. Daarna de kast afgeplakt en de laklaag van de bovenzijde verwijderd. Ontweringswater toegepast, maar de kleine waterplek rondom een knoest bleek niet meer te verwijderen. De bovenzijde opnieuw gelakt en afgewerkt met heldere glanslak uit een spuitbus. Het resultaat viel erg mee. De schrale plekjes aan de voorzijde op kleur gebracht en de kast na drogen in de was gezet.
De condensatoren C28, C32, C34 en C35 waren zo goed als capaciteitsloos geworden. Deze zijn door nieuwe vervangen in een origineel ogende behuizing van zwarte Fimo. C38 ontbrak en werd vervangen in een originele kartonnen behuizing. Deze condensator hoort bij de toonregeling.
De stationsschaal vervangen door een minder verschoten exemplaar.
De voedingstransformator vervangen door een originele.
Twee van de drie afstemcondensatoren maakten sluiting, doordat de buitenste bewegende platen aan de voorzijde te ver waren uitgebogen. Daardoor maakte de achterzijde van de platen sluiting. Aan de achterzijde voorzichtig teruggebogen. De kortsluiting was daarmee opgeheven.
De aan/uit knop/volumepotmeter vervangen door een origineel exemplaar.
R6 was gebroken. Vervangen door een origineel exemplaar.
Gat in het chassis gedicht met een aluminium rondje, daarna op kleur gebracht.
Repro knoppen geplaatst.
Toonregeling en contrastekker voor de netstroom vastgeschroefd in de kast.
Achterwand besteld bij Ben Dijkman.
De door de voedingstrafo geleverde hoogspanning is nogal hoog. Dat heeft gevolgen voor de afvlakking. De piekspanningen zijn hoog en de oude elco's kunnen dat eigenlijk niet aan. Er is gezocht naar een veilige oplossing voor een probleem dat er ook al was toen de radio ontworpen was, omdat Van der Heem de kwetsbaarheid van elco's voor piekspanningen in die tijd blijkbaar onderschatte. Originele gestapelde elco's zitten daarom vrijwel nooit meer in toestellen uit die tijd. Er zijn nu 2 condensatoren van 8,2uF/600 volt onder het chassis geplaatst. Op het chassis staat tijdelijk een lege paddestoelelco.
De radio speelt na opnieuw afregelen prima, met in de avond ongeveer 30 goed hoorbare middengolfstations en 4 stations op de lange golf met een korte antenne van ongeveer 3 meter.
Nog te doen
Zoeken naar schaallampjes en de originele dubbele elco.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 03 december 2018