Home
Radio's
  Bang & Olufsen
    B & O radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
In 1925 begonnen twee jonge ingenieurs, Svend Olufsen en Peter Bang op een zolderkamer van het landgoed "Quistrup" van de familie Olufsen met het ontwerpen en bouwen  van radiotoestellen. In november van dat jaar richtten ze het bedrijf Bang & Olufsen op en in 1927 kwamen ze met het eerste commerciële product: een plaatstroomapparaat. In datzelfde jaar werd de productie verplaatst naar het een andere locatie in het plaatsje Struer.

 Bedrijfslogo
Svend Andreas Grøn Olufsen (1897-1949) en Peter Boas Bang (1900-1957)
Vanaf het begin werd de nadruk gelegd op kwaliteit. In 1939 werd voor het eerst de naam "Beolit" gebruikt. Het eerste toestel met die naam was de Beolit 39, een bakelieten model (hieronder).
Later kwamen  productlijnen met namen als: Beomaster, Beogram, Beolab, Beocenter en Beovision.
Vanaf 1940 werd een internationaal dealernetwerk opgezet. Tijdens de bevrijding van Denemarken werd de fabriek als represaillemaatregel ernstig beschadigd door Duitse bombardementen, maar er werd al snel begonnen met de wederopbouw.
Een van de eerste na-oorlogse producten was de Beocord 84U, de eerste Europese draadrecorder. Het ontwerp begon een steeds belangrijkere rol te vervullen als onderscheidend aspect. B & O huurde dan ook vormgevers in, zoals Jacob Jensen en David Lewis.
De families Bang en Olufsen bleven belangrijk binnen de organisatie. Zowel de zoon van Peter Bang, Jens Bang, als de neef van Svend Olufsen, Peter Skak Olufsen vervulden een rol in het bedrijf dat zich ook nu nog bezig houdt met het maken van kwaliteitsproducten op het gebied van audio en video.
In 1929 werd de eerste succesvolle radio gemaakt: een robuuste 5-lamps wisselstroomontvanger.

In 1930 kwam men met de eerste radio-grammofoon (gebaseerd op de 5-lamps radio) en in 1938 werd het eerste model met druktoetsen gebouwd: de Master 38CH.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016