Luidsprekerkastje met Famet elektrodynamische luidspreker
In eikenhouten meubeltje in de stijl van de Amsterdamse School met coromandel detail aan de onderzijde van het front. Front met uitgezaagde geometrische vormen met in het midden de letter "M". Gemaakt bij A. Brandsteder, 3e Schinkelstraat 33A, Amsterdam. In het kastje bevond zich een Magnavox 254 luidspreker die niet thuishoort in dit meubel. Op die plaats hoort een Magnavox 404 bekrachtigde luidspreker met een metaalgelijkrichter.
De Magnavox 404 luidspreker met links de nettrafo, en rechts een metaalgelijkrichter en een electrolytische condensator
Omdat deze luidspreker ontbrak werd een andere luidspreker gezocht. Het elektrodynamische systeem van Famet (ook bekend als Avrofoon) uit de periode 1929-1930 paste prima.
Meer informatie over Brandsteder hier.
Gegevens
Gemaakt in ±1929
Aangeschaft in 2009
Afmetingen (b × h × d) 60 x 75 x 35 cm
Serienummer geen

Wat werd er in 1929 uitgezonden?

 

Luister naar "Adieu we moeten elkander groeten" door het Odeon Dans-Orkest, met zang van Louis van de Sande, opgenomen in 1929

De Famet luidspreker
Famet is een merknaam van de Duitse firma Metallwarenfabrik Melber & Co AG uit Lämmerspiel bei Offenbach am Main. De luidspreker werd in Nederland als bouwpakket geleverd door de Technische Industrie N.V. in Amsterdam en als Avrofoon bouwpakket door Nijkerks Radio, Amsterdam.
Achterzijde van het meubeltje
Links de bekrachtigingsunit met cuprox gelijkrichter van het merk Undy; in het midden de Famet luidspreker. Achter de gelijkrichter een condensator van 3000 uF van de firma Nijkerk.
 

 

De Undy cuprox gelijkrichter die wordt gebruikt bij de bekrachtiging van de luidsprekerspoel

 

 

Nijkrolite 3000 mFd condensator

Famet folder met bouwhandleiding
Stempel aan de binnenzijde van de kast

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 13 februari 2021