Luidspreker in de vorm van een tafellamp (Aladin Lautsprecher Stehlampe)
Grawor (Rundfunktechnischer Erzeugergemeinschaft GmbH, Grass & Worff, Berlin) verkocht de "Schalldose" die in de voet van deze lamp is ingebouwd los, in een aantal uitvoeringen: b.v. de Grawor-Konus-Dose en de Grawor-Sektor-Dose. De prijs was 15 respectievelijk 18 RM (Illustrierter Radio-Katalog 1929/30). Door middel van een knop in de voet van de lamp (zie foto onderaan) kan men het magneetsysteem bijregelen op de maximale sterkte van het geluid. (Met dank aan John Hupse voor zijn informatie over dit systeem).
Het huis van de Schalldose is gemaakt van Zamac, een zinc/aluminium legering, die na verloop van tijd sterk gaat vervormen. Het regelen van de afstand tussen reed en magneet was daardoor niet meer mogelijk. Door het iets terug buigen van de reed werd dit probleem opgelost.
 

Luister naar een kort geluidsfragment van een uitzending van Arrow Rock Radio. De luidspreker was bij het opnemen aangesloten op mijn Philips 2514.

Gegevens
Gemaakt in: 1930
Aangeschaft in: 2005
Verkocht in: 2023
Afmetingen: hoogte 52 cm, diameter van de kap 36 cm, grootste diameter van de luidsprekerconus 31 cm.
Gelijkstroomweerstand: 2000 Ohm
Detail
De schaal van de luidspreker (31 cm diameter), gemonteerd op een aluminium asje dat naar de voet van de lamp loopt.
Aladin 's avonds
Onderzijde
Hier is de ingebouwde Schalldose goed te zien. In het midden zit de regelknop voor het bijregelen van het magneetsysteem

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 16 december 2023