Voorschakelweerstanden
Deze werden vooral in Frankrijk en België gebruikt om u-toestellen die geschikt zijn voor 110-130 volt, te kunnen gebruiken op hogere netspanningen. In het Frans worden deze aanpassingsweerstanden "Bouchon dévolteur" of "Résistance chutrice" genoemd, in het Engels "Dropping resistor".
Ze zijn gemaakt voor diverse voltages en wattages. De meest voorkomende voltages zijn 220v -> 110v en 130v -> 110v.
De linker weerstand is een type YO50, 550 ohm, 50 W gemaakt door het Belgische  A.D.B (Adrien DeBacker), een bedrijf dat in 1920 werd opgericht en nu nog actief is in verlichtingssytemen voor luchthavens. De middelste weerstand is Frans en geschikt voor 25 W; de rechter is eveneens Frans en - hoewel fysiek groter - geschikt voor 20 W.
Deze weerstanden hebben verschillende nadelen. Ze gebruiken veel stroom en kunnen dus erg warm worden. Bovendien bevatten ze soms asbest en passen ze niet in een wandcontactdoos met randaarde.
De keuze van de juiste weerstand is erg belangrijk. De uitgangsspanning is afhankelijk van de door de aangesloten radio gevraagde stroom: verbruikt de radio meer stroom dan op de weerstand is aangegeven, dan krijgt hij minder dan 110 volt en als hij minder verbruikt, dan krijgt het toestel meer dan 110 volt en dat kan verkeerd aflopen.
Deze weerstanden werden vooral gebruikt in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw.
Franse advertentie voor verschillende Bouchons dévolteurs.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 15 juli 2017