Home
Radio's
  Ultra Electric
    Ultra Electric radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

In 1920 richt Edward E. Rosen een bedrijf op dat begint met de fabricage van hoofdtelefoons. Na twee maal van adres te zijn veranderd i.v.m. uitbreiding van de activiteiten wordt in 1925 Ultra Electric Ltd. opgericht. In dat jaar omvat het productaanbod luidsprekers, pick-ups, plaatspanningsapparaten en een draagbare ontvanger.
E.H. Munnion, die werkzaam was bij Marconiphone, wordt na de overname van dat bedrijf door His Master's Voice in 1929 de hoofdontwerper van radio's bij Ultra. Het bedrijf richt zich op het middensegment van de markt.
Ultra groeit gestaag en heeft in 1930 250 arbeiders in dienst.
De eerste wisselstroomontvanger wordt in 1931 gemaakt. Het bedrijf maakt het grootste deel van alle radiocomponenten zelf en brengt ontvangers met exotische namen als "Panther", "Lynx" en "Tiger" op de markt.
In 1935 heeft het bedrijf 1500 arbeiders in dienst en maakt men 1000 radio's per dag.
Zoals veel Engelse bedrijven wordt  tijdens de Tweede Wereldoorlog overgeschakeld op oorlogsproductie. Op radiogebied wordt alleen nog de "Ultility Set" gemaakt, een eenvoudige radio, die net als de Duitse "Volksempfanger" door meerdere fabrieken wordt gemaakt.
Pas in 1947 begint Ultra weer met het produceren van consumentenartikelen (In eerste instantie met televisies) en in 1950 komt men met de populaire radio "Twin Ultra".
Ultra groeit sterk in de jaren '50 en neemt in 1959 "Pilot Radio" over; in 1960 wordt het bedrijf opgesplitst in een bedrijf dat zich met elektronica gaat bezighouden en een bedrijfsonderdeel voor de fabricage van ontvangers. De overname van Pilot en dalende consumentenbestedingen zorgen ervoor dat Ultra het niet red en in 1961 wordt overgenomen door Thorn. Rosen gaat in hetzelfde jaar met pensioen. Het bedrijf maakt nog tot en met 1973 radio's en televisies.
In 1974 wordt de steeds verder groeiende Japanse import te groot en verdwijnt het merk Ultra geheel.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016