Home
Radio's
  General Electric
    General Electric radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
In de late jaren '80 van de 19e eeuw werd in Londen de firma G. Binswanger & Co. opgericht door de gebroeders Gustav en Max Binswanger samen met hun collega Hugo Hirst. Later werd de naam veranderd in General Electric Apparatus Company. Men begon met het maken van o.a. telefoons en elektrische bellen in een fabriek in Manchester. In 1889 werd de naam opnieuw veranderd in General Electric Company Limited; het hoofdkantoor werd verplaatst naar Londen. In 1893 werd begonnen met de productie van lampen. In 1913 werd begonnen met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor Magnet House. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog duurde de bouw tot 1921. In de Eerste Wereldoorlog werden voornamelijk "R" radiolampen gemaakt onder de naam Osram. In 1919 werd een nieuw bedrijf opgericht door GEC en Marconi: Marconi-Osram Valve Co.

In het begin van de jaren '20 van de vorige eeuw was GEC klaar voor het begin van het radiotijdperk in Groot-BrittanniŽ. Men produceerde radio's, luidsprekers, koptelefoons en versterkers voor een breed publiek.

Op 18 oktober 1922 werd de British Broadcasting Company (BBC) opgericht door een consortium van fabrikanten van radio-ontvangers (Western Electric, Marconi, General Electric, British Thomson-Houston, Radio Communication en Metropolitan Vickers) met het doel regelmatige uitzendingen van programma's met "spraak en muziek" te realiseren, maar de groei werd bemoeilijkt door de verplichting een luistervergunning aan te schaffen via het postkantoor.
De zendmasten van station 2LO op het dak van het warenhuis Selfridges in Oxford Street, Londen.
Op 1 november 1922 werd de eerste luistervergunning uitgereikt. Kosten: tien shilling (in prijzen van nu: Ä18). Twee weken later, op dinsdag 14 november 1922, begonnen de eerste dagelijkse uitzendingen vanuit Marconi House in Londen onder de naam 2LO Op 18 januari 1923 kreeg de BBC formeel een zendvergunning.

Daarnaast werden zenders geopend in Birmingham (5IT), Manchester (2ZY), en Newcastle-upon-Tyne (5NO). In het eerste uitzendjaar bereikte 2LO, dat uitzond op de middengolf, 18.000 luisteraars. Rond oktober 1923 waren alle stations actief; ze bereikten de helft van de bevolking met signalen die sterk genoeg waren voor ontvangst met behulp van een kristalontvanger. In 1925 verhuisde de zender van 2LO naar Oxford Street.

BBC radio logo's uit het begin van de jaren '20
Links: BBC/PMG, gebruikt van 1 november 1922 tot september 1924. Midden: BBC/EBM, gebruikt van september 1924 tot 1927. Rechts: BBC trademark, gebruikt van 1924 tot 1927. Vanaf het jaar 1925 was het beeldmerk niet langer verplicht.
Een van de radio's die in die tijd werden gebruikt was de GECoPHONE Crystal Detector Set No. 1.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016