Home
Radio's
  Bush
    Bush radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Bush werd opgericht in 1931 en kwam voort uit het bedrijf Amplion, makers van een aantal zeer fraaie hoornluidsprekers. Bush Radio begon haar activiteiten in 1932, als tak van de Gaumont British Picture Corporation. Gaumont was ervan overtuigd dat de filmindustrie sterke banden zou gaan ontwikkelen met het nieuwe medium televisie, en dat de beste weg om dat te bereiken liep via de radio. Bush Radio was gehuisvest in Woodger Road, Shepherd's Bush in Londen; de naam van deze locatie werd verwerkt in de firmanaam Bush. Het bedrijf verhuisde in 1936/1937 naar Chiswick. Er waren vestigingen in Ierland, India, Australië en Nieuw-Zeeland. In 1945 werd Bush overgenomen door de Rank Organisation en werd ze één van Engelands grootste radioproducenten, met een uitgebreid assortiment buizenradio's. In 1962 werd Bush samengevoegd met het noodlijdende Murphy tot Rank Bush Murphy, beter bekend onder de afkorting RBM. Het merk Bush verdween bijna geheel in de jaren '80 van de vorige eeuw. Het wordt nu nog gebruikt door het detailhandelsbedrijf Argos Limited.
Aan het eind van de jaren '30 en in het begin van de jaren '40s kwam Bush met het idee van seriegeschakelde buizen in een chassis dat makkelijk kon worden
omgebouwd voor wissel- of voor wissel-/gelijkstroom, maar dit idee werd pas echt goed opgepakt na de oorlog, omdat de schaarste toen toesloeg. Het plaatsen van een kleine autotransformator (spaartransformator) in de plaats van de ballastweerstand en een kleine wijziging in de bedrading van de schaallampjes was het enige dat moest worden gedaan om een wissel-/gelijkstroom toestel om te bouwen naar een wisselstroomtoestel. Een groot voordeel uit het oogpunt van fabricage. De autotransformator was niet groter dan een standaard uitgangstransformator maar veel goedkoper te maken dan een zwaardere lichtnettransformator.
Toen de draagbare transistorradio's op de markt kwamen, moest Bush, bekend om zijn fraaie ontwerpen, komen met een eigen lijn. In 1959 kwam de TR82-serie op de markt. Opnieuw verwierf Bush veel faam met dit ontwerp, met name bij de jeugd, op dat moment de grootste groep afnemers. In 1966 kwam Bush met een nieuwe ontwerptopper: de TR130 radio. De DAC90A, de TR82 en de T130 waren in Engeland jaren lang toonaangevend.

This page was last edited on 03.12.2016