Luidsprekerkastje met elektrodynamische luidspreker
Eikenhouten meubeltje met drie gezwarte houten spijltjes voor de luidspreker. Op het meubeltje staat het bijpassende toestel, de Weco Wisselstroom Ontvanger Standaard.
De oorspronkelijke prijs van het meubeltje was f 125,-; de radio kostte f 220,-.
Gegevens
Serienummer plankje: 2570, kast: 155
Afmetingen (b h d) 58 x 75 x 28 cm
Gemaakt in 1929  
Aangeschaft in 2013
Voltages 220 volt ~ / 6 volt -

Wat werd er in 1929 uitgezonden?

 

Luister naar "Lover, come back to me!" door Paul Whiteman and his Orchestra, gezongen door Jack Fulton, opgenomen in 1929

Het inwendige van de luidsprekerkast
Op het paarse plankje onder de Helios Dynamus (Weco) luidspreker is een bekrachtigingsunit bevestigd, bestaande uit een Weco transformator, een Weco "Oxydul" metaalgelijkrichter en een afvlakcondensator van 2000 μF/12 volt. Een schematische weergave daarvan is hiernaast afgebeeld.
Omdat dit type metaalgelijkrichters maar een beperkte levensduur heeft, is het bekrachtigingssyteem van deze luidsprekers vaak verwijderd. Gelukkig was deze luidspreker nog compleet. Bij de reparatie ervan zijn diodes gebruikt, die onzichtbaar zijn bevestigd achter de cel.
De condensator is van Aerovox Wireless Corporation, 493 Broome Street, New York City.
De Helios Dynamus luidspreker komt uit Duitsland en werd voor Weco gemaakt door de firma Peter Grassmannn, Siemensstrasse 19, Berlin-Steglitz.

 

 

Afbeelding van de luidspreker samen met het wisselstroom toestel uit de brochure "Weco radio-ontvangtoestellen" (met dank aan Gidi Verheijen)

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 29 april 2019