Hoogohmige luidspreker
De luidspreker staat op een gietmetalen voet. De drie pootjes eindigen in klauwtjes die een balletje vasthouden. De nek is van donkerpaars geverfd messing, de hoorn van donkerpaars geverfd aluminium. In de voet is een grote draaiknop met een gekartelde rand aangebracht waarmee de stand van de magneet ten opzichte van de trilplaat kan worden veranderd.
Gegevens
Bouwjaar: 1924
Aangeschaft in: 2006
Verkocht in: 2023
Serienummer: 702385
Afmetingen: 64 cm hoog, diameter hoorn 36 cm
Gelijkstroomweerstand: 2000 Ohm

Wat werd in 1924 uitgezonden?

 

Luister naar "Dream Daddy" door het Romaine Dance Orchestra, opgenomen op 5 november 1924

Geschiedenis van het bedrijf

Burndept was gevestigd in Blackheath in zuid-west Londen van 1921 tot 1931. Men maakte radio's van goede kwaliteit, variŽrend van kleine kristalradio's tot krachtige vierlamps ontvangers met losse luidsprekers. De handelsnaam was Ethophone (Ethovox voor de luidsprekers). Het was de eerste fabriek die radio-ontvangers monteerde in auto's, vliegtuigen, woonboten en jachten.

Het bedrijf maakte in 1923 zelfs een bestelauto in de vorm van een grote Ethophone V radio (hierboven, met bovenop Ethovox luidsprekers), en men bouwde een ontvanger in in een handkar, compleet met antenne en luidsprekers. Helaas, zoals bij veel pioniers, zag Burndept de grote markt naar bedrijven gaan die minder op hadden met dit soort zaken en uitsluitend geÔnteresseerd waren in lage prijzen en massaproductie. In 1927 kwam het bedrijf dan ook in grote financiŽle problemen en werd het onder surseance geplaatst. In 1934 werd de oude naam weer in ere hersteld, toen het bedrijf werd gekocht door een zekere Thomas Cole, een accufabrikant, die een fabriek opende in Erith en alle Burndept medewerkers overnam die bij hem wilden werken. Zijn nieuwe handelsnaam was Vidor. Het bedrijfje ging nog een aantal malen in andere handen over, zoals Siemens en GEC, maar uiteindelijk verdween het in december 1995.
De Ethovox merknaam en het BBC logo aan de binnenzijde van de hoorn
De Burndept fabriek in Blackheath
Advertentie voor de Ethophone V radio met een Ethovox RL2/20 luidspreker in Wireless Weekly, 22 oktober 1924

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 16 december 2023