Korte golf voorzetapparaat
Converter, die signalen van de korte golf (of de lange golf) hoorbaar maakt door het wijzigen van de frequentiebepalende kringen in een radiotoestel.
De KG Unit (Unit 1C) bestaat b.v. uit twee KG spoeltjes die met de ingebouwde schakelaar parallel kunnen worden gezet aan de bestaande afstemmiddelen. Bij parallelschakeling van deze externe spoelen met de spoelen in de afgestemde kringen in de radio wordt de zelfinductie van de het samenstel lager en de resonatiefrequentie hoger. De ontvangstfrequentie van de radio verschuift dan van de middengolf naar de kortegolf.
De unit kon worden aangebracht op de achterzijde van een radiotoestel; via een aantal draden werd het apparaatje aangesloten op de spoelen in de radio.
Ontwikkeld in de Tweede Wereldoorlog door David Berreklouw, eigenaar van de Amsterdamse firma Sonotron, gevestigd aan de 1e van der Helststraat 21-25.

In Nederland werd het luisteren naar buitenlandse zenders al vanaf 1 juli 1940 verboden. Op Nederland gerichte uitzendingen werden sinds die datum door de Duitsers gestoord; op de korte golf was storen wat moeilijker.

Door het aanschaffen van de Sonotron, die geschikt was voor een groot aantal in die periode gebruikte middengolfradio's, werd het b.v. mogelijk toch naar het op de korte golf uitzendende Radio Oranje te luisteren.
De verkoop van de Sonotron Units verliep in alle openheid, hoewel het duidelijk was dat hiermee het verbod om naar buitenlandse stations te luisteren werd genegeerd.
De oorspronkelijke prijs was f 18,-.
Gegevens
Serienummer: geen
Sonotron Technische Mededeelingen 1-4,7-9
Afmetingen: 7,5 x 2,2 cm
Bouwjaar: 1941-1943
Aangeschaft in: 2017
 

Luister naar de eerste 4 minuten van een uitzending van Radio Oranje uit 1941

Aansluitmogelijkheden aan de achterzijde
De zijkant van de unit
Advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden van 5 november 1941, waarin vertegenwoordigers voor Sonotron worden gevraagd voor rayon Groningen.
Advertentie in de Twentsche Courant van 7 februari 1942, met een aanbieding voor het laten monteren van een Sonotron Unit.
  Advertentie in de Twentsche Courant. 14 maart 1942. Vooral het suggestieve "Mist U iets??" valt op.
Monteren van een Sonotron Unit bij een radiohandelaar kostte f 2,50; de unit zelf kon worden gekocht voor      f 18,-.
Er waren units voor 800-2000 meter (Unit A), 55-200 meter (Unit B) en 18-55 meter (Unit C).
Het schema toont hoe een Sonotron Unit wordt aangesloten op een Philips 203U. Afbeelding uit de patentaanvraag van David Berreklouw uit 1941. Het patent werd niet verleend, omdat het octrooibureau niet overtuigd was van de originaliteit van het ontwerp.
Voor- en achterzijde van het garantielabel
Een Sonotron Unit, gemonteerd op de achterzijde van een Philips 203U.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 04 oktober 2019