Loose coupler
In mahoniehouten behuizing met ebonieten front en knoppen en vernikkelde messing contacten.
Advertentie voor een afstemcondensator uit Popular Electricity van juni 1913.
De oorspronkelijke prijs was ongeveer $21.
Loose couplers werden gebruikt in de jaren '10 van de twintigste eeuw. Het apparaat bestaat uit twee spoelen, een primaire en een secundaire.
De primaire spoel is stationair uitgevoerd en is uitgerust met twee lopers met in totaal 34 (16 + 18) contacten, zodat de inductie van de spoel kan worden ingesteld.
De secundaire spoel kan in en uit de primaire spoel worden geschoven om de mate van koppeling te variėren en is ook uitgerust met een loper en 12 contacten, zodat ook daar de inductie kan worden veranderd. Dit model wordt ook wel "Navy type transformer" genoemd.
Het apparaat is uitgerust met een "dead end switch", waarmee het grootste deel van de primaire spoel uit het circuit kan worden geschakeld bij ontvangst van korte golflengtes.
Een loose coupler was het eerste afstemmiddel in een vroege ontvanger. De eerste spoel werd verbonden met een antenne en een aarde; de tweede spoel werd verbonden met een detector, in de meeste gevallen een kristal. Het ontvangstbereik is 200-4000 meter.
John Y. Parke & Co. maakte al in de 19e eeuw allerlei technische artikelen. Het bedrijf was gevestigd in Philadelphia, 127 North 7th Street.
Gegevens
Serienummer: geen
Afmetingen (h x b x d): 16,5 x 47 x 16,5 cm
Bouwjaar: ± 1919
Aangeschaft in: 2021

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 22 maart 2021