Keuzeschakelaar met vier standen
Van donkerbruin bakeliet en crèmekleurige kunststof. Het volume kan in stappen worden geregeld met de crèmekleurige knop. Op de standenschakelaar staat het logo van de Nedap (N.V. Nederlandse Apparatenfabriek); op de behuizing een logo van de PTT. Waarschijnlijk gemaakt in de jaren '50. De schakelaar werd in 2022 verkocht.
Nedap werd opgericht in 1929 en is ook nu nog wereldwijd actief in de technologiesector.
Op 15 april 1924 wordt de Eerste Nederlandsche Radio Centrale (ENRC) opgericht. Er zijn vijf abonnees aangesloten. Het eerste programma dat via de centrale op 21 april 1924 (2e Paasdag) wordt doorgegeven, is de Matthäus Passion van Bach; een rechtstreekse uitzending vanuit de St. Bavokerk te Haarlem.
De onderneming is een groot succes. In 1929 heeft de ENRC al 3500 abonnees, verdeeld over centrales in de Zaanstreek, Amsterdam, Heiloo, Uitgeest, Alkmaar en Deventer.
In de jaren dertig stijgt de populariteit snel, en worden naast de twee Nederlandse zenders eigen draadomroep programma's doorgegeven. Kort voor de oorlog worden ook mobilisatieberichten verspreid.
Veel abonnees keren zich in de eerste jaren van de bezetting af van de radiodistributie. Zij
hebben geen vertrouwen in een communicatiemiddel dat volledig in de greep van de bezetter is. In de tweede helft van 1942 begint een nieuwe bloeiperiode, die vooral samenhangt met de geleidelijke uitbreiding van de Sperrzeit - de uren waarop niemand zich zonder vergunning op straat mocht bevinden - en het vorderen van radio's vanaf mei 1943.
Na de oorlog steekt de PTT veel geld in het systeem, maar de komst van FM en de stijgende welvaart zorgen voor een neergang in het aantal aansluitingen. Een laatste poging om de draadomroep van de ondergang te redden wordt in 1958 in Den Haag gedaan. Er wordt een proef genomen om televisie-programma's via de bestaande draadomroepkabels door te geven.
Door allerlei technische problemen, maar vooral door de beperking tot vier TV-programma's wordt besloten te stoppen. In 1964 besluit de Tweede Kamer om de draadomroep geleidelijk op te heffen. Het definitieve einde is op 31 januari 1975, als het laatste net in Delft buiten gebruik wordt gesteld.

Deze pagina is voor het laeatst bijgewerkt op zondag 25 december 2022